logo 70

Menu

Το έτος 2007, με αφορμή την τεράστια οικολογική καταστροφή η οποία είχε πρόσφατα συντελεστεί στην Πάρνηθα, ξεκίνησε η δράση της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου «Action4Green».
Στόχος της ομάδας είναι, μέσα από τις δράσεις που αναπτύσσει, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει για την προστασία του περιβάλλοντος τόσο το σύνολο των μελών της μαθητικής κοινότητας του Σχολείου όσο και τα μέλη της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας. Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι, οι πολίτες να υιοθετήσουν στην καθημερινότητά τους πρακτικές που θα προστατεύσουν το περιβάλλον ασκώντας παράλληλα πίεση στην Πολιτεία για τη λήψη μέτρων.

Έχοντας, ήδη, αποκομίσει σημαντική εμπειρία από τις δραστηριότητες που υλοποιούν στην περιβαλλοντική ομάδα «Χλωροφίλοι» του Δημοτικού, όπως η συμμετοχή σε ολοκληρωμένα περιβαλλοντικά προγράμματα και σε πλήθος εξορμήσεων, οι μαθητές του Γυμνασίου είναι σε θέση να εκτιμήσουν τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και να προχωρήσουν στην ανάληψη μίας σειράς δράσεων:

• Πραγματοποίηση δίωρων συναντήσεων ανά εβδομάδα, κατά τις οποίες λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με την ανάληψη, την οργάνωση και το σχεδιασμό των δράσεων καθώς και τον καταμερισμό των εργασιών μεταξύ των μελών της ομάδας.
• Ενημέρωση των υπόλοιπων μαθητών και εκπαιδευτικών μέσω ανάρτησης θεμάτων στο ταμπλό της ομάδας, ανακοινώσεων στην προσευχή, ανακοινώσεων μέσα στις τάξεις και μέσω της αξιοποίησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
• Συμμετοχή στις δράσεις ανακύκλωσης του σχολείου και πιο συγκεκριμένα:
o Χαρτιού και πλαστικού μέσα στις σχολικές αίθουσες
o Μπαταριών στους ειδικούς κάδους που βρίσκονται στη γραμματεία
o Ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στον ειδικό κάδο που βρίσκεται στην είσοδο της γραμματείας
o Κομποστοποίηση στην είσοδο του Σχολείου
o Πλαστικών καπακιών στον ειδικό κάδο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο
• Συμμετοχή στο ετήσιο Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar του Σχολείου με χειροτεχνίες από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά. Τα τελευταία χρόνια, η Action4Green από κοινού με τους Χλωροφίλους, συγκεντρώνουν το ποσό των 1.000 περίπου ευρώ κάθε χρόνο. Μέρος των εσόδων το διαθέτουν για να υιοθετήσουν το Λύκο «Λυκ» και την αρκούδα «Τασούλα» από τον περιβαλλοντικό φορέα «Αρκτούρο» ενώ με το υπόλοιπο ποσό στηρίζουν τις φιλανθρωπικές δράσεις του σχολείου.
• Συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) για την πραγματοποίηση δενδροφύτευσης και καθαρισμού στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους.
• Πραγματοποίηση εξορμήσεων μαθητών και εκπαιδευτικών στα καταφύγια Μπάφι και Φλαμπούρι της Πάρνηθας. Κατά τη διάρκεια των εκδρομών, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε άμεση επαφή με τη φύση, να διασκεδάσουν συμμετέχοντας σε παιχνίδια και να μάθουν να λειτουργούν ως ομάδα.
• Εφαρμογή προγραμμάτων επαναχρησιμοποίησης σύμφωνα με το διεθνές τρίπτυχο Reduce-Reuse-Recycle:
o Υλικών κατά τη φάση προετοιμασίας και ρούχων-παιχνιδιών κατά τη διάρκεια του τριήμερου Χριστουγεννιάτικου Φιλανθρωπικού Bazaar
o Εξωσχολικών βιβλίων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων
o Σχολικών βιβλίων στο τέλος της σχολικής χρονιάς
• Προβολή εκπαιδευτικών ταινιών και ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το περιβάλλον.
• Συνεργασία με φορείς και οργανώσεις για την εφαρμογή προγραμμάτων και τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς.
• Προώθηση, σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF ΕΛΛΑΣ, της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Earth Hour (www.earthhour.org). Η Action4Green ήταν μία από τις πρώτες ομάδες στην Ελλάδα που προσπάθησαν να διαδώσουν τη συμβολική αυτή κίνηση, η οποία ξεκίνησε από το Σύδνεϋ της Αυστραλίας και έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γύρω από το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως την ομάδα έχει δημιουργήσει το δικό της διακριτό λογότυπο ενώ η πρώτη δράση της ομάδας ήταν η δημιουργία ενός βίντεο -υπό τη μορφή photostory- Στόχος του βίντεο αποτελεί, η ευαισθητοποίηση του κόσμου και των αρμοδίων σχετικά με την καταστροφή που είχε συντελεστεί πριν από λίγα χρόνια στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας. Το μεγαλύτερο μέρος του βίντεο βασίστηκε σε φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσαν τα μέλη της ομάδας σε επίσκεψη που πραγματοποίησαν αμέσως μετά την καταστροφή.

 

 

 

"Το Σχολείο του μέλλοντος είναι εδώ, ψηφιακό, βιωματικό, διαδραστικό"