rsz b ch 18

Menu

DSCN5488Στα πλαίσια της διαθεματικής ενότητας «Καρποί της γης» τα παιδιά του νηπιαγωγείου ασχολήθηκαν με την «Ελιά και το λάδι». Απέκτησαν γνώσεις που δεν κατείχαν, ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα υγιεινής μεσογειακής διατροφής μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες και δράσεις. Στην αρχή συζητήσαμε με τα παιδιά και καταγράψαμε τις γνώσεις και τις απορίες τους. Αυτές οι πρώτες ερωτήσεις και απορίες σχηματοποίησαν το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων μας.

Περισσότερα...

IMG 20181205 104803Τα παιδάκια του παιδικού σταθμού των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα - Λιναρδάτου, στα πλαίσια της διαθεματικής ενότητας «Τα ζώα του αγροκτήματος», ασχολήθηκαν με ποικίλες αγροτικές εργασίες. Έζησαν σαν πραγματικοί αγρότες φροντίζοντας τα ζώα της φάρμας. Έμαθαν για τη χρησιμότητα κάθε ζώου, έπαιξαν με αυτά, άρμεξαν τις αγελάδες τους και κούρεψαν τη Ντόλλυ το πρόβατο. Επεξεργάστηκαν το μαλλάκι (πλύσιμο- γνέσιμο) και με τις κλωστές που έφτιαξαν, δημιούργησαν το δικό τους μάλλινο μπλουζάκι. Την τελευταία μέρα, «Γαλακτομέρα», την αφιέρωσαν στο γάλα και στα παράγωγά του.

Περισσότερα...

DSCN9587Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, τα παιδάκια του Προνηπιαγωγείου μας, επισκέφθηκαν τη σχολή μαγειρικής, Kids Cooking Club. Ένα ζεστό και υπέροχα διακοσμημένο χώρο που τα παιδιά παρακολούθησαν ένα χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα ζαχαροπλαστικής, όπου δημιούργησαν τραγανά μπισκότα με παραδοσιακά μπαχαρικά. Γνώρισαν και επεξεργάστηκαν την σπουδαιότητα της μελάσα και της μαύρης ζάχαρης και ασχολήθηκαν με την διακοσμητική επικάλυψη, γλίστρημα με λευκή και μαύρη σοκολάτα. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά ντύθηκαν με σκούφους και ποδιές και ασχολήθηκαν με το κουπάρισμα των μπισκότων, το κοσκίνισμα και εξασκήθηκαν στη χρήση και τον χειρισμό της ατομικής σακούλας ζαχαροπλαστικής.

Περισσότερα...

DSCN5891sΤην Τρίτη 4-12-2018 τα νηπιάκια μας επισκέφτηκαν το θέατρο ¨ΚΙΒΩΤΟΣ¨ και παρακολούθησαν την εξαιρετική θεατρική παράσταση ¨ΤΟ ΒΑΛΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ¨. Η Κάρμεν Ρουγγέρη και οι συνεργάτες της, γνώρισαν στα παιδιά τον ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΒΑΛΣ τον ΓΙΟΧΑΝ ΣΤΡΑΟΥΣ και την υπέροχη μουσική του.

Η μουσική του καθώς είναι μαγική και τόσο παραμυθένια "έντυσε" όχι ένα, όχι δύο, αλλά πολλά παραμύθια και έτσι δημιουργήθηκε η υπέροχη παράσταση που παρακολουθήσαμε. Στην σκηνή ζωντάνεψαν 6 παραμύθια με τις μελωδίες και τα τραγούδια του Γιόχαν Στράους.

Περισσότερα...

DSCN9537Τα παιδάκια του Προνηπιαγωγείου τις προηγούμενες ημέρες γνώρισαν τον τρόπο καλλιέργειας, άλεσης, ζυμώματος και φουρνίσματος του ψωμιού, όπως γινότανε παραδοσιακά τα παλιά χρόνια. Παρακολούθησαν βήμα-βήμα όλη τη διαδικασία από τη στιγμή που ο γεωργός έσπερνε τους σπόρους του σιταριού στη γη μέχρι που έφτανε το ψωμί στο τραπέζι. Έμαθαν ότι ακόμα και σήμερα η διαδικασία είναι η ίδια, μόνο που η τεχνολογία την έχει κάνει πιο εύκολη και πιο γρήγορη για τον αγρότη, τον μυλωνά και τη νοικοκυρά. Τόσο παλιά όσο και σήμερα για να φτάσει το ψωμί στο τραπέζι μας απαιτείται χρόνος, μόχθος και πολλή φροντίδα.

Περισσότερα...

DSCN4444Τρία σποράκια επισκέφτηκαν τα παιδάκια του παιδικού μας σταθμού. Μαζί ταξίδεψαν και γνώρισαν, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τον κύκλο της ζωής τους. Έμαθαν για την καλλιέργεια του σιταριού και τη σημασία του ψωμιού. Ήρθαν σε επαφή με το πλούσιο υλικό εικαστικών έργων τέχνης. Από τον σπόρο ....στο ψωμί, από το χωράφι στον φούρνο.

Περισσότερα...

DSCN4401Η χώρα μας σε πολλές περιοχές είναι κατάσπαρτη από ελιές που καλύπτουν μεγάλους ελαιώνες. H καλλιέργεια των ελαιώνων, η συγκομιδή της ελιάς και η παραγωγή λαδιού απασχόλησαν και τα παιδάκια του Παιδικού μας Σταθμού προσφέροντάς τους ατελείωτες στιγμές χαράς και δημιουργίας. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τη δραματοποίηση, μέσα από το τραγούδι, τις εικαστικές δημιουργίες, τον χορό, τη ζωγραφική κ.α. εμπλούτισαν τις γνώσεις τους με βιωματικό τρόπο και γέμισαν εμπειρίες και συναισθήματα.

Περισσότερα...

DSCN9410Λίγο πριν μας αποχαιρετήσει το φθινόπωρο, κάναμε ένα ταξίδι ως τις χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής για να γνωρίσουμε πώς φτιάχνεται η σοκολάτα που όλοι αγαπάμε! Ακολουθήσαμε το ταξίδι ενός καρπού του κακαό από ένα κακαόδεντρο στην Αφρική ως τα ράφια του σούπερ μάρκετ. Το ταξίδι του συναρπαστικό, όπως και η γεύση του! Ανακαλύψαμε τη διαφορά της μαύρης σοκολάτας, με τη σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα, αλλά και για τη διατροφική της αξία.

Περισσότερα...

DSCN9292Στα πλαίσια της διαθεματικής μας ενότητας: «Η ανάπτυξη των φυτών και των δέντρων», τα παιδάκια του Προνηπιαγωγείου δημιούργησαν τον δικό τους βοτανόκηπο. Έμαθαν τα μέρη του φυτού και τι χρειάζεται ένα φυτό για να μεγαλώσει μέσα από πειράματα. Έκαναν πράξη ό,τι έμαθαν φυτεύοντας αρωματικά φυτά στην ταράτσα του σχολείου μας. Μύρισε παντού δυόσμος, βασιλικός, μέντα, λεβάντα, ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο! Τις επόμενες μέρες, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία, με μεγάλη υπευθυνότητα να φροντίσουν τον βοτανόκηπό τους.

Περισσότερα...

DSCN4480Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 τα παιδιά του Παιδικού σταθμού επισκέφτηκαν τον πολυχώρο «Αθλοπαιδεία».Εκεί συμμετείχαν στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από το σιτάρι στο ψωμί». Οι μικροί μας φίλοι έμαθαν για τα στάδια παρασκευής του ψωμιού από τη σπορά έως την κατανάλωση. Έγιναν αρτοποιοί ντυμένοι με ποδίτσες και σκουφάκια και ζύμωσαν σε μικρές λεκανίτσες. Έπλασαν τα ψωμάκια τους και τα τοποθέτησαν στον ξυλόφουρνο για να ψηθούν και να γευτούν το δημιούργημά τους. 

Περισσότερα...

DSCN5615Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου την Παρασκευή 16-11-18 στο Νηπιαγωγείο μας πραγματοποιήθηκε ένα πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προσέγγιση του θέματος και να γίνει κατανοητή από τα νήπια. Στόχος μας να αναδειχθεί η ιστορική σημασία της εξέγερσης. Έτσι εκμεταλλευτήκαμε αυτή τη μέρα, για να μιλήσουμε για την έννοια της Δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήσαμε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο, ηχητικά ντοκουμέντα και παρουσιάσαμε ένα Powerpoint με το χρονικό της εξέγερσης και ένα Storyline. Ακολούθησε συζήτηση και σχολιασμός των φωτογραφικών ντοκουμέντων.

Περισσότερα...

DSCN9251Τα παιδάκια του Προνηπιαγωγείου την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 έκαναν αφιέρωμα στην Επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973 και γνώρισαν το πολίτευμα της Δημοκρατίας και της Δικτατορίας μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων κατάλληλες για την ηλικία τους. Αφού διάβασαν τα γεγονότα της ημέρας αυτής μέσα από το βιβλίο του Φ. Μανδηλαρά: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου», συζήτησαν για την έννοια της ελευθερίας έκφρασης και γνώρισαν τις διαφορές της Δημοκρατίας και της Δικτατορίας. Τα παιδιά είδαν φωτογραφίες και άκουσαν ηχητικά ντοκουμέντα από τον ραδιοφωνικό σταθμό των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Δημιούργησαν μια ατομική χειροτεχνία με τα συνθήματα των φοιτητών: ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και αποτύπωσαν τις εμπειρίες τους στα ελεύθερα σχέδιά τους με τίτλο: «ΕΔΩ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!».

Περισσότερα...

DSCN5530Την Τρίτη13/11/2018, τα νηπιάκια μας πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Η Ελιά. Το δέντρο, ο καρπός και ο χυμός του. Το χρυσάφι της ελληνικής γης». Τέλος, παρακολούθησαν στη «Θόλο» στο θέατρο εικονικής πραγματικότητας την τρισδιάστατη ταινία με τίτλο «Τιτάνες στην εποχή των παγετώνων».

Περισσότερα...

IMG 20181114 102540Τα παιδάκια του Προνηπιαγωγείου την Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 επισκέφθηκαν το θέατρο Κιβωτός για να παρακολουθήσουν την παράσταση «Το βαλς με τα παραμύθια» της Κάρμεν Ρουγγέρη. Σκοπός της, σε αυτή την παράσταση ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά τον πατέρα του Βαλς, τον Γιόχαν Στράους και την υπέροχη μουσική του. Έτσι λοιπόν, διάλεξε έξι παραμύθια και τα έντυσε με τις μελωδίες και τα τραγούδια του. Όμως η επιλογή των παραμυθιών δεν έγινε τυχαία. Η σκέψη της ήταν να διαλέξει ή να φτιάξει ιστορίες, κάθε μία από τις οποίες, θα μπορούσε να αναδείξει τις ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, όπως: ΑΓΑΠΗ - ΣΥΝΕΠΕΙΑ – ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ -ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ - ΚΑΛΟΣΥΝΗ. Οι τίτλοι των παραμυθιών που απόλαυσαν τα παιδιά ήταν: Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΤΡΙΧΗΣ, Η ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΒΑΤΡΑΧΟΣ , Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΡΕΜΗΣ, Ο ΠΙΝΚ ΚΑΙ Η ΠΟΝΚ, Η ΧΡΥΣΗ ΧΗΝΑ. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τη μουσική, τις ερμηνείες των ηθοποιών αλλά και τα κοστούμια τους! Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία με υπέροχα μηνύματα για όλους μας!

Περισσότερα...

DSCN8926Τα παιδάκια του Προνηπιαγωγείου στα πλαίσια της διαθεματικής ενότητας «Ανακαλύπτοντας το ανθρώπινο σώμα» εμπλούτισαν τις γνώσεις τους και ευαισθητοποιήθηκαν μέσα από μια ποικιλία πρωτότυπων δραστηριοτήτων και βιωματικών δράσεων. Έμαθαν για τα εξωτερικά και εσωτερικά όργανα του σώματος με τη βοήθεια μιας μεγάλης κατασκευής και την τεχνική του κολλάζ με πλαστελίνη. Έγιναν ακτινολόγοι και μελέτησαν ακτινογραφίες. Έπαιξαν ένα ευρηματικό παιχνίδι «Ο εγκέφαλος και οι εντολές του», με το οποίο τα παιδιά κατανόησαν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Κατασκεύασαν το πεπτικό σύστημα με ανακυκλώσιμα υλικά και παρατήρησαν το ταξίδι της τροφής.

Περισσότερα...

DSCN5392Με αφορμή τη θεματική ενότητα "Όργωμα – σπορά" στις 31 Οκτωβρίου, μιλήσαμε για το όργωμα, τη σπορά και τον κύκλο ζωής του σπόρου. Τα νηπιάκια έμαθαν πότε οργώνουν οι γεωργοί, τι σπέρνουν, τι χρειάζονται τα φυτά για να μεγαλώσουν και έπαιξαν παιχνίδια. Παρατήρησαν με μεγεθυντικό φακό τα φυτά στην αυλή του σχολείου. Τέλος, έσπειραν στο δικό τους γλαστράκι διάφορους σπόρους και παρακολούθησαν τα στάδια ανάπτυξης του φυτού.

Περισσότερα...

DSCN4307«Η ιστορία του Σταγονούλη» ήταν η αφορμή για τα παιδάκια του Παιδικού μας Σταθμού να αποκτήσουν ακόμη μια ευχάριστη μαθησιακή εμπειρία στην τάξη τους. Μέσα από τη δραματοποίηση της ιστοριούλας αλλά και με τη συμμετοχή τους σε πειράματα όπως: «κυνηγώντας τη σταγόνα», «φτιάχνουμε βροχούλα», «έτοιμο το σύννεφο για βροχή» και «μετά τη βροχή…το ουράνιο τόξο» οι μικροί μας μαθητές όχι μόνο γνώρισαν το φαινόμενο του κύκλου του νερού αλλά το κατανόησαν, συμμετέχοντας ενεργά στις δραστηριότητες παρατήρησης, δράσης και ευαισθητοποίησης. Τέλος, «ταξιδέψαμε» νοητά μέσα στον ήχο της βροχής που δημιουργήσαμε από υλικό aeroplast. Ήταν ακόμη μια όμορφη εβδομάδα στον Παιδικό μας Σταθμό!

Περισσότερα...

DSCN4262Τα προσχολικά τμήματα του σχολείου μας, συμμετέχοντας στον εορτασμό της εθνικής μας εορτής, της 28ης Οκτωβρίου, προγραμμάτισαν όλη την εβδομάδα, ποικίλες δραστηριότητες, κατάλληλες για την ηλικία των παιδιών. Καθώς, η ατμόσφαιρα του σχολείου άλλαξε και απέκτησε γαλανόλευκη όψη τα παιδιά μας ντύθηκαν φανταράκια και νοσοκόμες από τις νηπιαγωγούς τους. Τραγούδησαν, ζωγράφισαν, έκαναν χειροτεχνίες, παρακολούθησαν επετειακά βίντεο και χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Περισσότερα...

DSCN8702Στα πλαίσια της διαθεματικής μας ενότητας: «Μαθαίνω να τρώω υγιεινά», οργανώσαμε στο Προνηπιαγωγείο μια σειρά από βιωματικές δραστηριότητες προκειμένου να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν τις υγιεινές τροφές και να τις εντάξουν στο καθημερινό διατροφικό τους πρόγραμμα. Αφού γνωρίσαμε την «Ντοματούλα που δεν χωρούσε στο τελάρο», της Ελένης Πετρουλάκη και κατανοήσαμε πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση για τον οργανισμό μας, μάθαμε τη διατροφική πυραμίδα και «χτίσαμε» τη δική μας με χάρτινα κουτιά.

Περισσότερα...

DSCN5201Στο Νηπιαγωγείο μας δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο βιωματικό τρόπο εκπαίδευσης των παιδιών της προσχολικής ηλικίας, καθώς έτσι τα παιδιά βρίσκουν νόημα σε όσα μαθαίνουν και κάνουν συνδέσεις ανάμεσα στις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκτούν. Με αφορμή τη θεματική ενότητα «Από το σιτάρι, στο ψωμί» και της προσπάθειάς μας να ενθαρρύνουμε την εμπλοκή των παιδιών στις δράσεις του Νηπιαγωγείου παρουσιάσαμε αναλυτικά όλα τα απαραίτητα στάδια για την παρασκευή του άρτου. 

Περισσότερα...

Σελίδα 1 από 18

"Το Σχολείο του μέλλοντος είναι εδώ, ψηφιακό, βιωματικό, διαδραστικό"